{ "title": "Artrit Hastalığı", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/artrit-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 11:12:59", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Artrit hastalığı, vücut tarafından eklemlerde üretilen mikrobik olmayan bir iltihaptır. Artrit altı grupta incelenir. Bunlar romatizmal, travmatik, osteoartrit, bakteriyal, kimyasal ya da hormonal bozukluktan kaynaklanan artrit ve gut artrit olarak incelenir. Bazı hastalıklarla beraber görülür. Bunlar arasında romatizma hastalıkları, kalp hastalığı ve şeker hastalığı bulunur. Artrit hastalığının kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha yüksektir. Bu hastalık özellikle ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Artrit ilerleyen yaşlarda görüldüğü gibi çocuklarda da ortaya çıkabilir. Bu hastalık bazı durumlarda çok ağır seyrederken; bazen ara ara kendini hissettiren hafif şiddetli ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Artrit daha sık iltihaplı romatizmal hastalıklarda kendini gösterirken, eklem bölgelerinde oluşan rahatsızlıklarda da ortaya çıkabilir. Eklem bölgelerinde ciddi hasarlara yol açabilir. Fakat artritin ortaya çıkış sebebi kesin bilinmemektedir. Daha çok genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Artrit hastalığının tanısı eklem bölgelerinin filminin çekilmesi ile belirlenebilir. Artrit hastalığı erken teşhis edilir ve doğru zamanda tedaviye başlanırsa daha etkili bir şekilde sonuç alınır. Bu hastalık tedavi edilse de tamamen iyileşmez. Bu sebeple artrit hastalığında geç kalınmadan ve hastalık daha fazla ilerlemeden erkenden tedaviye başlanmalıdır. İlerlediği zaman bu hastalığın tedavisi daha uzun sürmektedir.

Artrit hastalığının belirtileri nelerdir?

Artrit hastalığının belirtisi yüksek ateş, eklem yerlerinde şişlik ve eklem bölgelerinde oluşan nodüller en önemli belirtileridir. Kesin tanı konulması için bazı kan tahlilleri, bazı testler ve röntgen filmi çekilmesi gerekmektedir.

Artrit hastalığının başlıca çeşitleri şunlardır:

Romatizmal Artrit

Romatizma insan vücudunda en çok eklem bölgelerinde oluşmaktadır. Romatizmal artrit özellikle el ve parmaklarda daha çok rastlanmaktadır. En çok parmaklarda görülen bu hastalık parmak kemiklerinin eğlenmesine, şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Artrit özellikle iltihaplı romatizma hastalığında kendini gösterir. Bu hastalıkta eklemde aşırı ağrı, şişlik, eklemlerde uyuşma ve halsizlik ve halsizlik gibi problemler ile kendini belli eder. Bu hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Romatizmal artrit daha çok ileri yaşlarda özellikle 60 yaşından sonra kendini gösterir. Bu durumlarda bazı romatizmal ilaçlar ile tedavi edilir.

Eklem Artrit (Osteoartrit)

Eklemlerin arasındaki kıkırdağın yok olması, kemiklerin birbirine sürtünmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle eklemlerin yıpranmasından dolayı ortaya çıkarken; eklemde şekil değişmesi meydana getirir.

Dejeneratif artrit

Eklemlerde bulunan ağrı zonklama tarzında meydana gelirken; bazen eklem tutulması yaşanır. Hastalığın başlangıç döneminde hareketlerde kısıtlama meydana gelirken; istirahat ve dinlenme sonrası şikâyetlerde azalma sağlanır.

Diz bölümünde olduğu zaman dizlerin büküldüğü anda ya da merdiven inip çıkma sıkıntı, sandalye oturma sırasında zorlanma, dizde şişlik ve sıvı birikimi gibi problemler meydana getirir. Ayrıca diz bölgesinde biçim bozukluğuna ve şekil değişikliğine sebep olur.

Kalçada ağrı olarak kasık kısmında başlarken; uyluğun iç düzeyinde kalçalara kadar yayılır. Hastalık yürüme ile çoğalırken; tutulan kalça üstüne fazla yük binmesi halinde ağrıda çoğalma yaşanır.

Omurgada görülen dejeneratif artrit bel ve boyun bölgesinde aşırı ağrılar ve tutukluluk meydana getirir. Sinir kökü tutulması, kola ve bacağa yayılan ağrı, reflekste problemi, hissizlik, düzensiz kemik çıkıntılar, baş dönmesi, yüzde uyuşma, kulak çınlaması, baş ağrısı gibi problemler meydana getirir.

Daha çok eklemlerde kireçlenme olduğu durumlarda kendini gösterir. Hastalığın çok ilerlediği durumlarda kişinin tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Kesin tedavisi olmamakla beraber bazı ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında fizik tedavi seansları ile belirli bir rahatlama görülür. Bu hastalık olduğu zaman kişinin kendini yoracak hareketlerden uzak kalması bu hastalığın ilerlemesine engel olur.

Travmatik Artrit

Herhangi bir kaza sonrası ya da buna benzer durumlarda yaşanan travma sonucu eklemlerde oluşan ağrı, şişlik ya da eklemin zarar görmesiyle ortaya çıkar.

Bakteriyel Artrit

Eklem bölgesinde oluşan bakterilerin enfeksiyona sebep olması sonucu meydana gelmektedir. İlaç tedavi ile bakterilerin oluşumunun giderilmesi sağlanır. Başka sıkıntı yaratmadan tedavi edilmesi gerekir.

Gut Artrit

Vücudumuzda ürik asidin artması ya da azalmasıyla kanda ürik asit miktarı artar. Bunun sonucu olarak eklemlerde biriken ürik asit iltihaplanmaya sebep olur. Özellikle şişmanlarda, tansiyon hastaları da ve şeker hastalarında bu rahatsızlık daha çok ortaya çıkmaktadır.
" } ] }