{ "title": "Dejeneratif Artrit", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/dejeneratif-artrit.jpg", "date": "19.01.2024 03:28:05", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Dejeneratif artrit, bu hastalık eklemlerde en çok görülen romatizmal hastalıklar arasında yer almaktadır. Günümüzde ortalama yaşam süresinin uzaması ile toplum daha fazla görülmektedir. Vücutta bulunan eklem kıkırdağının zedelenmesi ve eklemlerde yeni düzensiz kemiklerin ortaya çıkması sonucu oluşan bu kemik hastalığı osteoartrit ve dejeneratif eklem hastalığı olarak bilinir. Yaygın olarak halk arasında ise kireçlenme olarak da bilinmektedir. Orta yaştan sonra kişilerin yaklaşık olarak 60 yaşının üzerindekilerin çoğunda bu hastalık görülmektedir. Dejeneratif artrit hastalığının risk faktörleri arasında genetik faktörler yer almaktadır. Genellikle el parmaklarındaki dejeneratif artrit hastalığı genetik geçişi ile göstermektedir. Ayrıca şişmanlık olan obezite hastalığı diz ve kalça gibi eklemlere aşırı yük binmesiyle eklemlerde dejeneratif artrit hastalığı meydana gelmektedir. Egzersiz gibi ağır hareketlerde bulunan kişilerin dejeneratif artrit hastalığına yakalanma riski oldukça fazladır.

Dejeneratif artrit hastalığındaki şikâyetler

Bu hastalığın en önemli belirtileri arasında ağrılar görülmektedir. Eklemlerde bulunan ağrı sızı tarzında ve zonklama tarzında meydana gelirken; bazen eklem tutulması gibi sıkıntılar gözlenir. Hastalığın başlangıç döneminde hareketlerde kısıtlama meydana gelirken; istirahat ve dinlenme ile geçtiği gözlenir. Hastalığının ilerlediği dönemlerde ise istirahat sırasında da ağrılar oluşur.

Dejeneratif artrit hastalığının vücut ekleminde görüldüğü yerler

Eklemde tutukluluk ise hareket esnasında eklem bölgesinden tıkırtı sesleri gelmesiyle beraber eklem hareketlerinde kısıtlama, eklem bozukluğu, sakatlık gibi şikâyetler yaşanmasına sebep olur. Dejeneratif artrit hastalığı şikâyetlerinde bu sabah tutukluluk oluşurken; kısa süreli olup 20 dakikayı geçmemektedir. Hareket esnasında çıtırtı sesi oluşması kıkırdağın kaybına, eklem düzeyindeki düzensizliklere neden olur. Bu hastalık vücutta bulunan bütün eklemi kaplayabilir. Genellikle parmaklarını tutan dejeneratif artrit hastalığı el parmaklarında nodüller oluşmasına neden olurken; genelde yavaş olarak gelişen biçim bozukluğa sebep olur.

Diz bölümünde olduğu zaman dizlerin büküldüğü anda ya da merdiven inip çıkma esnasında sıkıntılar yaşanmasına sebep olur. Ayrıca sandalye oturma sırasında sıkıntı çekilirken; dizde şişlik ve sıvı birikimi gibi problemler meydana getirir. Bu hastalık oluşumu sonrasında diz bölgesinde biçim bozukluğuna ve şekil değişikliğine neden olur.

Kalçada görülen bu hastalık ağrı olarak kasık kısmında başlarken; uyluğun iç düzeyinde kalçalara kadar yayılır. Kalçada görülen dejeneratif artrit hastalığı yürüme ile çoğalır ve hastaların tutulan kalça üstüne fazla yük vermeden yürümeleri gerekir. Kilo problemi olan hastalarda bu şikâyet daha fazla yaşanır.

Omurgada görülen dejeneratif artrit bel ve boyun bölgesinde aşırı ağrılar ve tutukluluk meydana getirir. Sinir kökü tutulumuna bağlı olarak kola ve bacağa yayılan ağrı, reflekste sorun, kuvvetsizlik gibi problemler oluşturur. Bunun dışında boyun omurlarında düzensiz kemik çıkıntılar meydana gelirken; baş dönmesi, yüzde uyuşma, kulak çınlaması, baş ağrısı gibi problemler meydana getirir.

Dejeneratif artrit hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisi eğitim ile başlar. Öncelikle hastanın hastalık hakkında bilinçlendirilmesi, ağır egzersizlerden uzak kalmasının anlatılması gerekir. Zedelenmiş eklemlerin aşırı kullanılmasının da sakıncalı olduğu öğretilmeli, kilo problemi olan hastaların fazla kilolarını vermeleri halinde dejeneratif artrit hastalığında azalmalar yaşanacağı belirtilmelidir. Hastalığın ağrılı dönemlerinde hastalara istirahat yapmaları önerilir. Ayrıca fizik tedavi ve sıcak su gibi özellikle kaplıca tedavileri dejeneratif artrit hastalığının da oldukça etkilidir.

Egzersiz ile tutulan eklemin etrafındaki kasların güçlendirilmesi hafif egzersizler ile ekleme binen yükün azaltılarak; koruyucu etki göstermesi sağlanır. Yapılan egzersizlerin ağır olmaması tavsiye edilir. Hastanın yaşadığı ve çalıştığı ortamın şartlarına göre gerekli tedavi düzenlenir. Hasta sandalyede oturuyorsa boyun hizasının arttırılması tavsiye edilir.

İlaç tedavisinin yanı sıra eklem içerisine yapılan enjeksiyon ile yani steroid veya hyolomonat ilaç yapılması ile burada bulunan ağrıların bir müddet geçmesi sağlanır. Tüm tedavilere yanıt vermeyen dejeneratif artrit hastalığında ağrıların geçmemesi halinde hastalara gerekli protez takılması sağlanır. Yapılacak cerrahi tedavi ile bu hastalığın şikâyetlerinin azaltılması sağlanır.
" } ] }