{ "title": "Kronik Artrit", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/kronik-artrit.jpg", "date": "21.01.2024 19:29:49", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kronik Artrit, eklemlerde meydana gelen iltihaplanmadır. Eklem iltihaplanmasında görülen kızarıklık, şişlik, sıcaklık basması, eklemlerde ağrı ve sızı görülür kronik artrit eklemlerin etkilenmesinde rol oynar. Kronik artrit romatizmal hastalıklar eklemlerin bozulmasına yol açar eklem kıkırdağında tutukluk yapar. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülür kronik artrit 40-50 yaş arasında görülmektedir 60 yaşından sonra da sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Kronik artrit hastalıkları genellikle el bilekleri ayak bilekleri el ve ayak parmakları eklemlerinde yerleşir. Nadir olarak da kalça, dirsek ve omuz eklemlerinde görülür. Özellikle gece ve sabahları eklem ağrıları ile görülür eklemlerde şişlik ve tutukluklar yapar. Kronik artrit halsizlik ve yorgunluk sık karşılaşılan belirtileridir. 10 kişiden birinde mutlak suretle hayatının bir döneminde görülür hastalığın en üst durumunda omurga ekleminin kaymasına bağlı olarak spinal kordun baskılamasıdır.

Kronik Artrit Belirtileri Nelerdir?

Kronik atrit belirtilerinde özellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve acı katılaşma görülür kişilerde yorgunluk hareket kısıtlılığı eklemlerde şekil bozukluğu özellikle sabahları uyuşukluk görülen en belirgin özellikleridir. Hastalığının başlangıcında hasta kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtiler görülür. Eklem iltihaplanması öncelikle birkaç eklemde görülür ilerleyen sürede vücutta birçok eklemi tutar ve bu eklemi tutması sonucunda eklemlerin dış tarafında düğümler oluşur. Parmakların dışında duruş bozuklukları parmak kemiği çıkıntısı parmağın dışa doğru kayması gibi belirtiler görülür. Parmağın üç tarafı aşağı yöne doğru katlanmış bir hal alır. Karaciğer zarının ve kalp zarının iltihaplanması ve gözlerde iltihaplanmalar en sık rastlanan bulgulardır. Özellikle baldırlarda görülen kılcal damar iltihaplanmasına da yol açar ve ağızda göz çevresinde kuruluk oluşturur. Eklem dışında görülen kilo kaybı halsizlik, ateş, yorgunluk ve anemi sık görülür. Dirseklerde ve vücudun farklı yerlerinde ağrısız nodüller oluşur. Tendonlar arasında sinirlerin iltihaplı doku nedeniyle sıkışmasıyla nöropatiler gelişir.

Kronik Artrit Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik artrit el eklemleri gibi küçük eklemlerde şişlik ve ağrının olması kronik artrit tanısını kolaylaştırır. Kronik artrit seyri doktor tarafından ağrı ve inflamasyon gideren ilaçlar altında değerlendirilir. Tanı konulması için tam kan sayımı yapılır. Böbrek ve karaciğerde fonksiyon testleri yapılması uygun görülür. Kronik artrit klinik bulgu varlığında tanısını destekleyebilen bir otoantikor tanısını daha kuvvetli konulabilmesi için bu test yapılır. Akciğer grafiği ve aynı zamanda tutulan eklemlerin direk filmleri çekilir. Doktorun gerekli görmesi durumunda eklem tomografisi ve ilaçlı manyetik görüntüleme de isteyebilir. Akciğer tutulmasından şüphelenirse ince kesitli akciğer tomografisi istenir. Hızlanmış hastalıklar olarak kalp hastalığı, inme, annemi, eklem enfeksiyonları, göz kuruluğu göz iltihabı gibi rahatsızlıklar hastalığın İleri vakaları olarak bilinir. Kronik artrit tedavisinde sulfasalazin metotreksat hidroksiklorokin gibi ilaçlar kullanılır. Biyolojik tedavi alanları kullanılmaktadır kronik artrit hastalığının hızlı bir şekilde kontrol alınması için kortizon ve ağrı kesiciler kullanılır. Kronik Artrit hastalığı röntgen filmlerinde ve eklemlerde meydana gelen hasarı desteklemek için kan testleri önemlidir hastalığında tanı konması için bazı kriterler belirlenmiştir.

Kronik Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik artrit tedavisi için özellikle hastanın dinlenmesi, ilaç tedavisi, egzersiz veya cerrahi yöntemler uygulanır. Hastanın genel sağlık durumu iltihaplanmanın şiddeti hastanın yaşı ve hastanın tıpkı geçmişi göz önüne alınır. Hasta şikâyetlerinde şişme, ağrı, acı ve eklemlerde iltihaplanma bulgularını azaltmaya yönelik egzersiz tedavisi verilir. Hastalığı eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olarak dinlenme ve eklem kaslarını çevreleyen kasların güçlendirilmesi önerilir. Cerrahi yöntemle eklemlerin zarar görmüş fonksiyonlarını yeniden kazandırılması sağlanır. Diğer tedaviler arasında kilo kaybı mesleğe bağlı terapi fizyoterapi eklem fonksiyonlarını zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gibi işlemler yapılır. Hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi sistemi yoktur.
" } ] }