{ "title": "Reaktif Artrit", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/reaktif-artrit.jpg", "date": "20.01.2024 14:31:37", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Reaktif Artrit, enfeksiyonlara tepki olarak gelişir ve iltihaplı artrit şeklidir. Daha önceden (Reiter sendromu) adı ile bilinirdi. Reaktif ani başlayan ve başlangıcı iltihaplı-yangılı bir hastalıktır. Reaktif bakteriyel enfeksiyonlarla ortaya çıkar. Genellikle bu bakteriler genital ya da bağırsak enfeksiyonlarıdır. Reaktif genellikle kişilere cinsel yollarla bulaşır ve herhangi bir belirti göstermez. Bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlar hastalarda şiddetli ishale neden olur. Reaktif artrit bağırsak ve ürogenital bölgelerde oluşur ve bu bölgelerde enfeksiyondan sonra gelişir. Eklemleri etkileyen eklem iltihabı hastalığıdır. Fakat eklemlerde mikrob saptanamaz buradan vücuttaki diğer sistemleri de etkileyen hastalıktır.

Reaktif Artrit Belirtileri Nelerdir?

Reaktif artrit hastalığında belirti genel olarak vücutta bitkinlik, halsizlik ve yüksek ateş olarak görülür. Hastalık ciddi sakatlayıcı eklem iltihabı olarak gelişen ve tek eklemde etkili olabileceği yanı sıra birden fazla eklemi de etkileme etkisine sahiptir. Eklemlerde tutulma yapar. Reaktif artrit ayak, diz ve kalça gibi vücut ağırlığını taşıyan eklemlerde sık görülür. Bunun yanı sıra el bileği, omuzlarda ve kol dirsekleri eklemlerini etkileme özelliğine sahiptir. Reaktif artrit bulunduğu eklemlerde şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve ısı artışı görülür. Omurgalarda ise bel ve kalça ağrısı ile görülür. Reaktif artrit ayak ve topukta yangı hissi, ağrı yürüme güçlüğü ile ortaya çıkar. Reaktif artrit parmaklarda şişliğe yol açarak parmakların sosis görünümlü olmasını oluşturur. Reaktif artrit gözde göz kamerasını etkileyerek gözün ışığa hassasiyetini, kızarıklık, çapaklanma ve gözde bulanık görme belirtileri gösterir. Bakteriyel enfeksiyonlarda vücudun savunması bozulduğundan reaktif artrit gelişir. Reaktif artrit 20 ve 50 yaşlarda sık görülmektedir. Erkek bireylerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Reaktif artrit AIDS hastalarında gelişir. Reaktif artrit en çok bağırsaklar, üreme organları ve boğaz da görülmektedir. Reaktif artrit erkeklerde cinsel yola bulaşan hastalıklardan sonra fazla görülmektedir.

Reaktif Artrit Tanısı Nasıl Konulur?

Reaktif artrik tanısı tipik kas sistemi tutulması ve idrarda genital akıntı örneği alınarak konur. Hastaya büyük abdest ve küçük abdest tahlili yapılarak da teşhis konulur. Klinik ve laboratuvarlarda yapılan bulgular eşliğinde eklemlere rontgen uygulaması yapılarak da hastalık tanısı konulabilir. Hasta hikayesi dinlenerek ve uygun fizik muayenesi reaktif artrik tanısı için temel niteliğindedir.

Reaktif Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reaktif artrit tedavisi için anti-inflamatuar ilaçların enjeksiyonla iltihab bulunan bölgeye ilaç verilerek tedavi uygulanır. Tedavi süresi en az bir ay sürmektedir. Lokal ortamlarda anti inflamtuar etkiye sahip merhemler uygulanır. Reaktif artrit hastalı tedavisinde tedavi banyoları, tedavi egzersizleri ve fonoforez yapılması hastalığın tedavisine büyük katkı sağlamaktadır. Bazı durumlarda ise hastaya uzun süreli sulfasalazin ve metotreksat gibi ilaçlar verilir.
" } ] }