{ "title": "Romatoid Artrit Diyeti", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/romatoid-artrit-diyeti(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:49:09", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Romatoid artrit diyeti, bir veya daha fazla sayıda eklemin inflamasyon olması sonucu oluşan hastalıktır. Bu hastalıkta sabah egzersiz sonrası ağrı, eklemlerde şişkinlik, hareketlerde güçsüzlük, hareketlerde azalma, deformasyon gibi problemler yaşanır. Günlük yapılacak diyet ile bu hastalığın gerilemesi sağlanırken; oluşan problemlerin azalması desteklenir.

Romatoid artrit diyetinde yapılması gerekenler

Hastaların Romatoid artrit diyetine devam etmeleri halinde şikâyetlerinde azalmalar olur. Günlük kullandıkları besinlerin sülfür içeren besinler olması gerekir. Kuşkonmaz, sarımsak, yumurta, lahana çeşitleri, soğan, brokoli, baklagiller, karnabahar gibi besinlerin sülfür içermesi sebebiyle sık tüketilmesi fayda sağlar. Ayrıca kemik, kıkırdak ve bağ dokularının onarımı için romatoid artrit hastalığında sülfür miktarı çok önemlidir. Kalsiyum emiliminin artırılması bu hastalığın gerilemesine fayda sağlar. K vitamini içeren yeşil yapraklı yulaf, tam buğday, kahverengi pirinç, balık, avokado gibi ürünlerin kullanması romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engelleyecektir.

Romatoid artrit diyetinde Omega 3

Omega 3 içeriği yüksek olan su balıklarının tüketilmesi artrit semptomlarını azaltması sebebiyle faydalı olur. Omega 3 içeren besinlerin kullanılması eklem ağrılarının hafifletilmesine katkı sağlarken; bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Ayrıca alabalık, uskumru, sardalye gibi balıkların tüketilmesi romatoid artrit hastalığının gerilemesini sağlar. Keten tohumu yağı Omega 3 alımı için en uygun olan besinlerden birisidir. Bu yağı yemeklerde ve salatalarda kullanarak Omega 3 alımı sağlanır. Böylelikle romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenir.

Romatoid artrit diyetinde kiraz ve ananas

Bu hastalıkta kiraz tüketilmesi ağrı ve enflamasyonu azalttığı için, artrit hastalıklarında azalmalar sağlar. Artrit hastalarının histidin amino asidi yüksek olan tam buğday, çavdar ve kahverengi pirinci tercih etmeleri, vücutta bulunan bakır ve demir düzeylerini yükseltecektir. Bu hastaların taze ananas tüketmesiyle ananas meyvesinde bulunan bromelainin enzimi enflamasyonu azaltmak için kullanarak; romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenir. Enfekte olabilmesi için ananasın taze olarak tüketilmesi gerekir.

Romatoid artrit diyetinde egzersiz ve temiz hava

Romatoid artrit hastalarının bu diyeti yaparken temiz hava ve güneş ışınlarından bolca yararlanmaları gerekir. Bu hastalılarının düzenli egzersiz yapmaları gerekir. Romatoid artrit hastaları dengeli beslenerek ve günlük spor ve egzersiz uygulayarak daha rahat yaşayabilirler.

Romatoid artrit diyetinde yeşil yapraklı bitkiler, dut

Yapılan araştırmalara göre bu hastaların kansızlık problemi yaşadıkları görülmektedir. Bu sebepten dolayı kıvırcık marul, lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi oldukça önemlidir. İçerdiği folik asit açısından zengin olması ve antioksidan özelliği ile romatoid artrit hastalarının sorunu olan minimize etmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Ayrıca bu hastalıkta dut tüketilmesinde fayda vardır. Lif oranı yüksek olduğu için romatoid artrit hastalarının diyetine katkı sağlar. İltihaplanmayı azaltması sebebiyle dutun tüketilmesi oldukça önemlidir. Yine doymuş yağ oranı düşük besinlerin tüketilmesi bu hastalıkta son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı günlük taze meyve-sebze, tam tahıllar ve yağsız protein gıdaların tüketilmesi romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engeller.

Romatoid artrit diyetinde dikkat edilmesi gereken konular

Romatoid artrit hastalığı için ideal kilo oldukça önemlidir. Aşırı kilolar halinde eklemlerin daha fazla yorulması ve eklem rahatsızlıklarının ortaya çıktığı gözlenir. Romatoid artrit diyeti yapan kişilerin süt ve süt ürünlerini az tüketmeleri; bu tüketim esnasında miktarların hesaplarını yapmaları oldukça önemlidir. Ayrıca kırmızı etin romatoid artrit hastalığında önemli bir miktarda tüketilmesi fayda sağlayacaktır. Turunçgiller, kafein, kırmızı biber, tuz, şeker içeren gıdalar, sigara gibi ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engelliler. Ancak bu ürünlerin tüketiminin fazla olması bu hastalığının ilerlemesini sağlar.

Domates, biber, patlıcan, taze patates gibi gıdalarda bulunan solanin maddesinin romatoid artrit hastalarında sakınca yaratması; hastalığın artmasına neden olacaktır. Eğer romatoid artrit hastaları nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar kullanılıyorsa, ödeme neden olması dolayısıyla mutlaka tuz oranının azaltılması gerekir. Romatoid artrit hastalarının diyetleri haricinde demir elementi ya da demir içeren vitaminler kullanmaları sakınca teşkil eder. Herhangi bir besine alerjisi ya da hassasiyeti bulunan kişilerin kendilerini iyi tanımaları ve besinleri tercih ederken dikkatli olmaları önemlidir.
" } ] }