{ "title": "Romatoid Artrit Tanı Kriterleri", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/romatoid-artrit-atni-kriterleri.jpg", "date": "20.01.2024 06:16:38", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Romatoid Artrit Tanı Kriterleri; Romatoid artrit kronik, enflamatuvar, multisistem, otoimmünden kaynaklanmış olan bir bozukluktur. Genellikle poliartiküler şeklinde tutulum meydana gelir. Romatoid artriti diğer artrit formlarından ayırmış olan semptomlar aynı zaman içinde birden fazla eklemin yumuşak dokusunda şişme ve enflamasyonudur. Eklemler her daim simetrik bir şekilde etkileşime girer. Ağrı ile etkileşime girmiş olan eklemlerin kullanılması ile azalma gösterir ve çoğunlukla sabah olduğu zaman 1 saatten çok uzun süre etkilenmiş olan bütün eklemlerde sertlik duygusu hissedilir. Bu nedenlerden dolayı, eklemler kullanıldığı zaman her gün yükseliş gösteren klasik osteoartrit ağrısı ile rast gelindiği zaman romatoid artritin ağrısı sabah vakitleri çoğunlukla oldukça ağırdır ve gün boyu azalma gösterir.

Patoloji ilerleme gösterirken enflamatuvar olan etkinlik eklem yüzeyinde aşınmaya ve yıkıma da sebep olur ve eklem yüzeyinin hareket yerine zararı bulunur ve biçiminin bozulmasına neden olur. Parmaklar çoğunlukla serçe parmağına döner ve bu şekilde doğal bir biçimde olmayan biçimler gösterebilir. Romatoid artritte gözükmekte olan klasik deformiteler Boutonniere deformitesi ve kuğu boynu deformitesidir. Bu deformiteler haricinde değişik olan deformitelerde gözükebilme ihtimali bulunmaktadır. Dermatolojik bakımdan, çoğunlukla ekstansor yüzeylerde, nodüller meydana gelebilme olasılığı oldukça yüksektir.

Extra-artiküler belirtiler; bu hastalığı osteoartritten ayrıştıran en büyük özelliktir. Birçok hastada hastalığın kendi nedeni ile veya hastalığa karşı yapılan tedavide kullanılmakta olan ilaçların, özellikle de analjezi için kullanılmakta olan NSAIDlerin, yan etkisi biçiminde meydana gelen gastrointestinal şeklinde oluşan kanamanın nedeni ile anemi meydana gelir. Lökopeni ile birliktesplenomegali ve lenfatik infiltrasyon tükürük ve gözyaşı bezlerini kötü bir şekilde etkileyebilir. Akciğerler ana olan hastalığın gelişmesi sırasında evresi olarak ya da tedavi nedeni ile etkilenme gösterebilir. Ani bir şekilde ya da yapılan tedavinin bir neticesi olarak fibrozit meydana gelebilir.

Kardiyovasküler şeklinde perikardit, valvülit ve fibrozis şeklinde meydana gelebilir. Gözsel bakımdan da keratokonjonktivitis sicca, episklerit ve skleromalazi meydana gelebilir. Bu hastalıkların haricinde otoimmün şeklinde, vasküler bozukluklar şeklinde oluşabilir. Nörolojik açıdan mononöritis multipleks ve atlantoaksiyal sublüksasyon şeklinde olan belirtiler meydana gelebilir.

Romatoid artrit hastalarında meydana gelen psikolojik olan olaylarda da oldukça önemli bir yere sahiptir. Hastaların genelinde, hastalığın oluşumunun meydana getirdiği engeller nedeni ile kendilerine yetemez. Bu sebepten dolayı depresyon oluşumu gözlenmiştir. Hastalığın önleyici olan özelliği nedeni ile yaşamlarında meydana gelen farklılıklar, hastaların çoğunda yoğun bir şekilde moral bozukluğu ve bazı hastalarda depresyona kadar gidebilmektedir.
" } ] }