{ "title": "Septik Artrit", "image": "https://www.artrit.gen.tr/images/septik-artrit.jpg", "date": "19.01.2024 13:04:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Septik artrit, eklemlerde meydana gelen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ve şiddetli ağrılara yol açan bir romatizma türüdür. Vücudun farklı bölgelerinde var olan mikropların eklemleri etkilemesi ya da deride meydana gelen açık yaralar sonucunda mikropların eklemlere ulaşması sebebiyle meydana gelen bir hastalıktır. Septik artrit nedeniyle en çok diz ve kalça eklemleri etkilenir. Hastalık daha çok çocuklarda ve yaşlılarda kendini gösterir. Septik artrit doku, eklem ve kemiklere hasar verebileceği için zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Enfeksiyonu engellemek için hastaya başlangıçta damar yolu ile antibiyotik tedavisi uygulanır.

Septik artrit belirtileri nelerdir?

Septik artrit nedeniyle yaşanan belirtiler hastanın yaşı ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hastalık nedeniyle yaşanan en yaygın belirtiler;
Septik artrit neden olur?

Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen bakterilerin kan yoluyla vücuda yayılması septik artrit için en önemli nedendir. Açık cilt yaraları ya da diz kapağı ameliyatı nedeniyle yaranın enfeksiyon kapması yine septik artrit için bir nedendir. Hemophilus influenza, Staphylococcus ve Streptococcus septik artrite yol açan bakterilerdir. Bu bakteriler kana karıştığında eklemleri etkileyerek ağrı ve beraberinde iltihap gelişmesine yol açar. Septik artrit bunların haricinde virüs nedeniyle de oluşabilir. Bu virüsler, AIDS, Hepatit A, B ve C, Herpes, Adenovirus, Coxsackie, Mumps, Parvovirus B19, Htlv-1 virüsleri olarak sıralanabilir. Septik artritin bir diğer nedeni de mantar olabilir. Mantar sebebiyle gelişen artrit bakteri nedeniyle gelişenden daha hafif seyirlidir.

Septik artrit için risk faktörleri nelerdir?

Romatoid artrit ilaçları: Romatoid artrit için kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek septik artriti tetikleyebilir. Aynı zamanda romatoid artrit ile benzer belirtiler yaşanabileceğinden dolayı hastalığın teşhisi gecikebilir.

Hassas cilt: Cildi çabuk moraran, hasar gören ya da yaraları geç iyileşen kişiler daha kolay bakteri kapabilir. Sedef hastalığı ve egzama gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu hastalık için daha risklidir.

Bağışıklık sistemi: Zayıf bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını güçleştirir. Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalığı, diyabet ve sistemi yavaşlatan ilaçlar septik artrit için risk grubundadır.

Eklem sorunları: Romatoid artrit, gut hastalığı, verem gibi daha pek çok hastalık septik artrite yakalanma riskini arttırır.

Septik artrit tedavisi nasıl yapılır?

Septik artrit için farklı tedaviler kullanılabilir. Tedavi genelde altta yatan nedene yönelik başlatılır.

Antibiyotik tedavisi: Tedavide ilk adın geniş etkili antibiyotiklerdir. Antibiyotik genelde damar yolunda enjekte şeklinde kullanılır ve septik artrite yol açan bakterinin ölmesini hedefler. Doz ayarı bakteriyi öldürecek ölçülerde ayarlanır. Yapılan kan tetkiklerinden sonra kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. Antibiyotik kullanıldığında şikâyetler azalmış olsa da belli bir süre tedaviye devam edilmelidir.

Eklem sıvısı alınması: Hasar görmüş eklem sıvısı alınarak olası riskler bloke edilebilir. Bu tedavi kullanılan antibiyotiğin etkisini de arttırır. Eğer sorun diz ya da dirseklerde ise işlemi yapmak daha kolay olur. Eğer sorun kalçada ise ciddi bir operasyona gerek duyulabilir. Bazen işlemin sorunun tekrarlanmaması için birden fazla yapılması gerekebilir.

Sabitleyici: Enfeksiyon hareketliyken oldukça şiddetli ağrıya yol açar. Bu nedenle operasyondan önce eklemin sabitlenmesi gerekebilir.

Fizyoterapi: Enfeksiyonun tedavisinden sonra hareketsizlik eklemde belli bir süre tutukluk yapabilir. Fizyoterapi hareket kabiliyetinin artmasına yardımcı olur.

Yapay eklemler: Yapay eklemler enfekte olduğunda bazen çıkarılması ve yenilenmesi gerekebilir.
" } ] }