Romatoid Artrit Hamilelik Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Romatoid Artrit Hamilelik Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit ve Hamilelik

Romatoid artrit (RA), eğer gerekli tedavi uygulanmazsa, hayatın birçok alanında kısıtlamalara yol açabilir. Ancak, erken tanı ve tedavi ile normal bir yaşam sürmek mümkündür. Bu hastalık eklem ve iskelet sistemini etkilediği için çeşitli organları da etkileyebilir. Romatoid artrit hastalığı anne olmaya engel değildir. Ancak bazı durumlarda kısıtlamalar yapabilir. Önemli olan hastanın kullandığı ilaçlardır. Kullanılan ilacın gebeliğin ilk 3-6 ayında kesilmesi gerekebilir. Tedavi gerektiren ilacın kesilmesi, hastalığın tedavisinde aksamalara neden olabilir. Bu hastalık gebelikte sorun yaratabilir. Hamilelik döneminde romatoid artrit ilacının kullanılması sakıncalıdır. Hamilelik öncesi kullanılan ilacın gebeliği engelleyeceği ve zarar vereceği için hamilelik öncesinde mutlaka ilacın kesilmesi gerekir. Ayrıca, hastalığın kontrol döneminde yani romatoid artritin sakin olduğu dönemde hamile kalınması tavsiye edilir. İlaç kesildiği zaman bu durumdan bebek nispeten az etkilenir.

Romatoid Artritin Sakin Olduğu Dönemde Hamilelik

Romatoid artrit bazen gebelik boyunca sakin seyrederken, ilaç tedavisini azaltmak açısından bir avantaj sağlayabilir. Hasta kontrollü bir şekilde hamile kalmıştır ve tedavisine uygun ilaçlarla devam edilebilir. Romatoid artrit hastalarına tüp bebek uygulaması gerektirmez. Doğal yolla hamile kalınabilen hastalıklar arasında yer alır. Bu nedenle doğacak olan bebekteki genetik bozukluğun önceden araştırılması mümkün değildir. Hamile kalan kişilerin ağrılarının azalması için uygun egzersiz yapmaları gerekebilir. Eklemlere uygulanan fizik tedavi yöntemleri ile rahatlama sağlanabilir. Romatoid artrit hastalarının hamilelik esnasında ağır spordan kaçınması gerekebilir. Hamile kalmış olan romatoid artrit hastalığı bulunan kişilerin pilates, yüzme, yürüyüş gibi sporları yapması, bu hastalığın sakin kalması için önemlidir. Ayrıca aşırı efor gerektiren sporların yapılması zararlıdır.

Hamilelikte Romatoid Artrit İçin Yapılacak Yöntemler

Hamilelikte devam eden romatoid artrit hastalığının sakin seyrettiği dönemlerde hamileliğin devam etmesi sırasında ellerin fazla kullanılmaması oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde ağır işlerin yapılmaması bu hastalığın sakin seyretmesini sağlar. Ancak hamilelik esnasında kişinin uzun süre hareketsiz kalması uygun değildir. Uzun süre ayakta kalmak kadar; uzun süre oturmak da bu hastalık için iyi gelmez. Bazı hastaların hamilelikte soğuktan etkilendiği için ılık ortamlarda yaşamaları gebelik süresince bu hastalığın sakin seyretmesine etkili olacaktır.

Hamilelik Döneminde Romatoid Artritten Korunmanın Doğal Yolları

Gebelik esnasında romatoid artrit hastalığının gerilemesi için doğal yöntemler ile bu hastalığın yavaş seyretmesi sağlanabilir. Bu doğal yöntemlerin başında zeytinyağı, patates, zerdeçal, bal ve tarçın uygulaması, epsom tuzu gibi doğal yöntemler kullanılarak; bu hastalığın gerilemesine katkı sağlanması önemlidir. Örneğin, zeytinyağı uygulamasını günlük ve el bileklerinin bulunduğu bölüme masaj yaparak uygulanması halinde burada bulunan ağrıların ve şişliklerin geçmesine katkı sağlayacağı için romatoid artrit hastalığında önemli faydalar sağlayacaktır.

Yine yapılacak patates uygulaması sayesinde bu bölümde bulunan şişlik ve ödemin giderilmesine katkı sağlanırken; patatesin içerdiği nişasta sayesinde bu hastalığın azalması sağlanabilir. Gebelik döneminde romatoid artrit hastalığının devam ettiği ancak uygulanacak küçük işlemler sayesinde bu hastalığın gerilemesi sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnflamatuar Artritler Tarifi ve Malzemeleri

İnflamatuar Artritler Tarifi ve Malzemeleri

Dejeneratif Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Dejeneratif Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Septik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Septik Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Romatoid Artrit Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi